Wit bier
Een kenmerkend bier van hoge gisting is tarwebier, ook wel witbier genoemd. Dit bier wordt vaker met een citroentje gedronken om de smaak te verfijnen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten witbieren en hoe het wordt gemaakt. Wat was bovengisting (hooggisting) nou ook alweer? Dit eigenlijk de benaming van het brouwproces. Je hebt 2 soorten brouwprocessen: ondergistend en bovengistend. Ondergistend is de benaming voor het maken van 'normaal' bier, ook wel pilsener genoemd. Bovengisting wordt meestal gebruikt bij witbieren en trappisten. Hoe komt hooggisting aan zijn naam? Het gist ligt na het proces boven op het wort, het blijft er letterlijk op liggen. Bovengisting wordt niet vaak gebruikt, omdat dit op hogere temperatuur gebeurd. En op hoge temperatuur is er meer kans op vervelende bacteriën die terecht komen in het bier.
Het maken van witbier
Waar komt de naam witbier eigenlijk vandaan? Het woord 'wit' heeft niet de letterlijke betekenis die veel mensen denken. Het bier is dus zeker niet wit. De naam heeft te maken met het gebruik van verschillende gewassen in het bierbrouw-proces. Witbier wordt niet alleen met gerstemout gebrouwen maar ook met andere gewassen zoals tarwemout en haver. Ook worden bij het produceren van witbier andere ingrediënten gebruikt zoals citrusschillen en koriander. Het alcoholpercentage ligt bij witbier ligt meestal tussen de 5 en 6 %.
Verschillende soorten witbieren:
Hefeweizen, blond ongefilterd
Kristallweizen, blond ongefilterd
Dunkelweizen, bruin ongefilterd
Weizenbock, extra sterk (ongeveer 8 procent), verkrijgbaar in blond en donker