Westvleteren

Geplaatst op: 24-05-2016

Westvleteren is een trappistenbier dat wordt gebrouwen door monniken in West-Vlaanderen. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd gekozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld, wat het voor de consument moeilijker maakt om het Westvleteren bier te kopen. Je kunt het Westvleteren bier alleen kopen in het verkoopcentrum bij de abdij en alleen als je van te voren telefonisch hebt gereserveerd. Verder is de benaming Trappistenbier juridisch beschermd, dit houdt in dat het alleen door Trappistenmonniken in een trappistenabdij mag worden gebrouwen. Alleen de merken Achel, Chimay, Orval,, Rochefort, Westmalle en Westvleteren mogen de naam Trappist dragen. 

Trappist Westvleteren 12

Het populairste trappistenbier is de Westvleteren 12. Deze is dan ook meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer verkozen tot het beste bier van de wereld. Trappist Westvleteren 12 is een voortreffelijk trappistenbier dat een gulle en volle smaak van mout heeft en daarbij zacht zoet is waarbij koffie, karamel en fruit subtiel aanwezig zijn. Je kunt de Trappist Westvleteren 12 het beste een tijdje horizontaal laten rijpen op een donkere plaats waar het tussen de 12 en 16 graden is. Wanneer je hem anderhalf tot twee jaar laat rijpen komt het bier tot zijn volle recht en zelfs na 20 jaar rijpen kun je het bier nog drinken. 

Westvleteren 12 kopen

De run op het bier sinds de bekendmaking van 'het beste bier ter wereld' werd een hype. Elke dag zijn er mensen die een aantal flesjes proberen te krijgen en staan hierbij soms uren in de rij bij de abdij. Helaas heeft dit niet zo veel effect, want je dient Trappist Westvleteren 12 eerst te reserveren. De abdij brouwt ongeveer 60.000 kratten van 24 flesjes per jaar, waardoor de commerciële markt vermeden wordt. Zij hebben dan ook een doorverkoopverbod, dit houdt in dat wanneer je Trappist Westvleteren 12 gaat kopen, je de eindgebruiker bent.