Soorten bier

Geplaatst op: 11-03-2016

Bij de meeste mensen staat pils synoniem aan bier. Pils is weliswaar altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Een groot deel van de bieren op de wereld is inderdaad een pilsener, maar er bestaan nog legio andere soorten. Hier zullen een aantal (veel voorkomende) soorten kort worden beschreven. Natuurlijk is er veel meer informatie over deze biertypen beschikbaar. Als u meer informatie over een biersoort wil, is de informatie ruim voorhanden op internet en in boeken.

Abdijbier Kar

Dit zijn meestal bieren van hoge gisting, die wat betreft smaak en stijl de trappisten benaderen. De oorsprong van sommige van deze bieren ligt binnen de muren van een abdij. Ze mogen zich echter geen trappist noemen, omdat het brouwen niet (meer) binnen de muren van een abdij gebeurd. In tegenstelling tot ‘Trappist’ is ‘Abdijbier’ geen beschermde naam en daarom wordt het ook gebruikt voor bieren die geen enkele relatie hebben met een abdij.

Ale

Dit is een verzamelnaam voor hooggistende bieren die volgens Britse stijl gebrouwen zijn. Ze zijn meestal amber van kleur, maar dit kan enorm afwijken. De smaak is meestal bitter tot zoet, maar kan ook zurig zijn.

Alt

De naam van dit bier is afkomstig van het woord ‘oud’. Dit komt voort uit het feit dat het in een oude Duitse stijl gebrouwen wordt, vooral in de buurt van Düsseldorf. Het is een bier van hoge gisting dat meestal een vrij donkere kleur heeft en een alcoholpercentage van ongeveer 4,5%. Het is vrij zacht, bitter en licht hoppig van smaak.

Bo(c)kbier Bockbier

De naam van dit bier is afgeleid van de plaats Einbeck. In dit plaatsje, vlak onder Hannover, is dit bier ontstaan. Het bevat ongeveer 6,5% alcohol, maar er zijn ook dubbelbokbieren met een alcoholpercentage van 7% of meer. Bokbieren zijn zoetig van smaak en hebben meestal een donkerbruine kleur. Het zijn vooral seizoensbieren of ze worden in verband met festivals gebrouwen. Dit is echter niet altijd het geval. Bokbier is tegenwoordig het belangrijkste Nederlandse speciaalbier. PINT (Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier) Heeft een heel interessant stuk geschreven over bokbier. Dit is zeker de moeite waard. Lees het hier.

Dortmunde

Dit bier met een alcoholpercentage van ongeveer 5,5% stamt oorspronkelijk uit Dortmund. Het is een ondergistend bier en heeft een vollere kleur dan pilsener, maar minder hoppigheid. In Nederland wordt de stijl ook wel gebrouwen, veelal onder de naam ‘Dort’.

Faro

Dit is een lambiek waaraan suiker is toegevoegd. Dit wordt gedaan om de zurige smaak te verzachten. Deze soort werd ooit veel gedronken, maar het wordt tegenwoordig nog maar weinig gemaakt.

Fruitbier

Zoals de naam al zegt zijn dit, meestal Belgische, bieren waaraan fruit is toegevoegd. Als basis wordt meestal een geuze of een lambiek gebruikt. De bekendste onder de fruitbieren is de Kriek (kersenbier). De soorten fruit die daarnaast veel gebruikt worden zijn: framboos, perzik, aardbei, appel, banaan, druiven en zwarte bessen. Doordat er verschillende soorten fruit worden toegevoegd kan de smaak tussen de verschillende soorten fruitbier enorm verschillen. Het alcoholgehalte ligt rond de 5%.

Gerstewijn

Dit is een dik, zelfs siroopachtig, bovengistend bier. Het zijn zeer gerijpte brouwsels die zowel donker als blond zijn. In Engeland worden ze tegenwoordig ‘Barley Wines’ genoemd en ze worden in kleine flesjes gepresenteerd.

Geuze

Dit is een mix van een oude en een jonge lambiek. Als deze gemengd worden start er een nieuwe gisting. Hierdoor neemt het koolzuurgehalte toe en is de geuze minder zuur dan een lambiek. Dit mengsel rijpt nog maanden op fles na.

IPA

IPA is een biersoort in opmars. De afkorting staat voor Indian Pale Ale, wat direct de koloniale oorsprong van het biertype verklaard. Het is een hoprijk bier met een hoog alcoholgehalte. De extra hop en alcohol zorgde ervoor dat de smaak van het bier, dat in Engeland gebrouwen werd, de lange reis met zeilschepen over de oceaan naar de diverse koloniën overleefde. Het verhaal gaat dat toen er een schip met vaten IPA verging in een Engelse haven, de nog hele vaten met bieren verkocht werden aan de lokale bevolking. Deze was direct weg van het biertype en zo was het succes in Engeland en de Verenigde Staten gemaakt.

Kölsch

Dit is de naam van een bovengistend bier dat door zo’n twintig brouwerijen in en rondom Keulen wordt gebrouwen. Sinds 1980 is de naam beschermd en mag het alleen nog gebrouwen worden in Keulen (Kölsch betekent ‘uit Keulen’) en de brouwerijen in de buurt die het destijds al brouwden. Het is een licht blond bier met een zachte smaak en een flink koolzuurgehalte. Het alcoholpercentage ligt rond de 4 tot 5%.

Lager

De naam is afkomstig van het Duitse woord voor opslaan, ‘lagern’. Oorspronkelijk is het een bier van lage gisting. Pilsener is in principe een lager, maar de meeste lagers zijn donkerder dan pilsener en hebben een lager alcoholpercentage (ca. 4%). De benaming lager zegt tegenwoordig vaak weinig meer over het type bier. In sommige delen van de wereld is het de algemene benaming voor bier geworden.

Lambiek Lambic

Dit is een bijzondere Belgische biersoort. Het bijzondere aan dit bier is dat er bij het brouwen geen gist wordt toegevoegd, maar dat er sprake is van spontane gisting. De benodigde gist zweeft rond in de lucht van de Belgische Zennevallei. Het is een bier met een zure smaak die wordt bereid met ongeveer 30% ongemoute tarwe en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5%. Omdat het een bier is dat niet wordt gemaakt met zorvuldig gekweekte gisten, wordt er vanuit gegaan dat het veel lijkt op de biersoorten van vroeger. Het is waarschijnlijk het oudste bier dat nu nog wordt gebrouwen, want het werd rond 1300 al gebrouwen.

Münchner

Ook dit bovengistende bier is genoemd naar de plaats waar het is uitgevonden. Deze lager verscheen in eerste instantie alleen in donkere vorm, maar sinds het begin van de 20e eeuw ook als een licht bier.

Pilsener

De biersoort die allom het meest gebrouwen en verkocht wordt. Het is een blond, hoppig, laaggistend bier met een alcoholpercentage van ongeveer 5%. Het dankt zijn naam aan het feit dat de stijl afkomstig is uit de Tsjechische stad Plzen, waar het rond 1850 werd gebrouwen. De originele pils, Pilsener Urquell, wordt daar nog steeds gebrouwen.

Rookbier

Het mout wat voor het brouwen van rookbier wordt gebruikt, wordt gedroogd boven een vuur van turf of vochtig beukenhout. Hierdoor krijgt het bier een sterk rokerige smaak. Deze biersoort wordt vooral gebrouwen rondom het Duitse Bamberg. In deze stad alleen zijn al negen brouwerijen die rookbier brouwen. Echter ook in andere delen van de wereld, Schotland, Frankrijk en Alaska, wordt dit type bier gebrouwen. Stout Stout is een stevig, heel donker bier met een romige schuimkraag. De smaak kan variëren van bitter tot zoet of droog. Sommige soorten stout hebben een hoog alcoholpercentage (7% tot zelfs 9%), maar ook 5%. Stout wordt gebrouwd met donkere geroosterde mout en veel hop.

Tarwebier/Weizenbier/Weißbier/Witbier

Dit blonde, troebele bier van hoge gisting heeft een alcoholpercentage rond de 5%. Dit bier beleeft een opleving sinds in 1966 in Hoegaarden weer is begonnen met het maken van een wit tarwebier. Dit had zo’n succes dat verschillende brouwerijen vervolgens ook met een eigen witbier zijn gekomen. De Belgische witbieren worden gebrouwen met ongemoute tarwe en er worden kruiden als koriander en sinaasappelschillen. De Duitse variant wordt gebrouwen van gemoute tarwe, meer tarwe dan in de Belgische soorten, en zonder toevoegingen. Tarwebieren hoeven niet perse blond te zijn. In Duitsland vind je donkere bieren die daar, hoe verwarrend het ook klinkt, gewoon ‘Weißbier Dunkel’ genoemd worden.

Trappist Authentic Trappist Product

Dit is een beschermde naam die slechts gegeven mag worden aan het bier dat door 6 trappistenkloosters in België wordt gebrouwen. Dit zijn Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Zij brouwen allen zware bieren met nagisting op fles. Dit soort bieren wordt ook gebrouwen door commerciële brouwerijen, maar deze heten dan ‘Abdijbieren’. Ook Nederland heeft een officieel trappistenbier. Het trappistenklooster Koningshoeven in Berkel-Enschot brouwt een trappistenbier onder de naam La Trappe. Sinds de brouwactiviteiten waren overgedragen aan Bavaria mocht het bier officieel geen trappist meer heten. Hierover is echter een hevige discussie gevoerd. Sinds enkele jaren mag het bier dat door de Koningshoeven wordt gebrouwen weer het predikaat Trappist dragen en heeft Nederlnd weer een officieel trappistenbier.