Licht bier
De tegenovergestelde soort van donker bier is licht bier. Het verschil tussen deze twee biersoorten wordt gecreëerd door het meer of minder gebruiken van grondstoffen. En dan gaat het vooral om de moutsoort. Het gebruik van lichte moutsoort zorgt voor een licht biertje, en zwaardere moutsoort voor een donker biertje. Het is niet altijd zo dat donker bier zwaarder smaakt dan licht bier. In principe heeft de kleur en het uiterlijk van het bier niets te maken met de smaak ervan. Op deze webpagina wordt meer informatie gegeven over licht bier.
Geschiedenis van licht bier
Blond/licht bier is nog niet zo lang zo populair als dat het nu is. Vroeger werden donkerdere kleuren bij bier meer gewaardeerd omdat dit een betere uitstraling zou hebben dan lichte biersoorten. Door middel van de opkomst van het pils, is daar verandering in gekomen. Pils is ook een van de lichte biersoorten. Het mout wat wordt gebruikt hiervoor is ook een stuk lichter.
Blond bier
Een van de bekendste soorten licht bier is blond bier. Dit bier is een hooggistende soort. De naam doet zich al denken aan de kleur van het bier. Over het algemeen kenmerkt blond bier zich met een goudgele kleur wat aan blond doet denken. Alcoholpercentage in blond bier verschilt regelmatig, er zit geen percentage aan vast. De Belgische blonde bieren kunnen door de manier van gisting verschillende fruitige smaken bevatten.
Verschillende soorten licht bier:
Hoppenbier, door het gebruik van extra hop blijft dit bier lang houdbaar
IPA (Indian Pale Ale), een blond biertje met veel hop
Kölsch, het gewone bier uit Keulen. Lijkt veel op pilsener
Sterke Blonde, ook bekend als Duvel. Veel koolzuur en alcohol, toegankelijke smaak
Tripel, het lichte trappisten-biertje