Jupiler

Geplaatst op: 11-03-2016

Het favoriete Belgische biertje Jupiler. Altijd al meer willen weten over de afkomst, soorten en de geschiedenis? Op deze webpagina zullen we hier meer over uitleggen. De geschiedenis van de makers van Jupiler gaat al terug tot aan de Franse revolutie. De bieren van de originele uitvinders van het huidige Jupiler bier zijn in 1853 al verschenen. Een eeuw later, in 1950, is Jupiler Urtyp gecreëerd. In deze tijd schiet de populariteit van Jupille bieren omhoog. Het biermerk was toen groot genoeg om de complete Belgische biermarkt te veroveren. Een paar jaar later, in 1966, wordt er Jupiler 5 gemaakt. De '5' staat voor het alcoholpercentage wat in het bier zat  toentertijd. Door de grote fusie in 1988 tussen de Leuven groep (Stelle Artois) en de Jupille group (Jupiler-Piedboeuf), konden deze twee partijen hun krachten bundelen. In 1992 is er een gloednieuwe moderne productiesite gebouwd. Hierdoor kan er nog meer bier worden geproduceerd.

Het Jupiler pilsje

Jupiler staat altijd bekend om de kenmerkende goudgele kleur van de krat waarin deze wordt verkocht. Het logo van Jupiler is een apart verhaal. Dit logo is ontworpen in 1954. Albert van Damme gaf hiervoor opdracht in een briefing, waarin stond: “Ik wil een stier als symbool van kracht, die vrolijk thuis komt van een feestje!”. Hier werd dus met vol enthousiasme op gereageerd en er werd een logo gemaakt met een stier die vrolijk terugkwam van een feestje. Dit logo kom je tot op de dag van vandaag nog tegen op het Jupiler-flesje.

Jupiler League

Als je een voetballiefhebber bent dan zul je de naam Jupiler wel vaker tegenkomen. Zo is Jupiler de hoofdsponsor van de Belgische nationale voetbalcompetitie. Ook sponsoren ze de Nederlandse eerste divisie, genaamd de Jupiler League.