Ingredienten

Geplaatst op: 11-03-2016

Er zijn vier belangrijke ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van bier. Deze ingrediënten zijn: hop, graan, gist en natuurlijk water. Met deze ingrediënten is het prima mogelijk om een fijne pot bier te brouwen. Er zijn zelfs mensen die vinden dat uitsluitend deze ingrediënten gebruikt mogen worden voor het brouwen van bier. In het jaar 1516 in Beieren was er zelfs een officiële wet die bepaalde dat bier uitsluitend gemaakt mocht worden van water, hop en mout. Werden er andere ingrediënten toegevoegd, dan mocht het gemaakte drankje geen bier heten.

Ook in Nederland zijn er diverse regels op het gebied van bier ingrediënten (biervordering 2013). Er is een lijst met grondstoffen die zijn toegestaan in bier, maar deze lijst is niet zo beperkt als die van Beieren. De mogelijke ingrediënten van het drankje zijn: water, tarwe, gerst, mais, rijst, hop, gist, suiker en vruchten. Internationaal gezien worden er overigens regelmatig andere ingrediënten toegevoegd aan bier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specerijen. We zullen de hoofdingrediënten even doorlopen:

Water

Bier bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar liefst voor 90%. Goed brouwwater is dus van essentieel wanneer er een goed bier gemaakt wordt. Behalve voor het bier zelf wordt water ook voor andere doeleinden tijdens het brouwproces gebruikt. Hierbij valt te denken aan het mouten, maar ook voor het koelen en het poetsen van de installatie. Het brouwwater beschikt over een bepaalde hardheid en PH waarde. Deze zijn beiden van grote invloed op de smaak van het bier.

Gerst

Een ander belangrijk bestanddeel van bier is gerst. Dit is de belangrijkste graansoort die wordt gebruikt om bier te brouwen. Gerst heeft een hoog zetmeelgehalte. Dit zetmeel wordt tijdens het brouwproces omgezet in suiker, dat uiteindelijk in alcohol zal veranderen. Gerst wordt, voordat het wordt gebruikt, eerst gemout. Dit houdt in dat het gerst gaat kiemen alvorens het gebruikt kan worden om te brouwen. Zowel donkere als lichte mout komt van dezelfde gerst af. De kleur is afhankelijk van de temperatuur waarop het gerst is gedroogd.

Hop

Hop wordt vanaf het jaar 1300 gebruikt in het brouwen van bier. Het is belangrijk omdat het de ietwat bittere smaak geeft aan het bier en omdat het de houdbaarheid verlengt. Alleen de vrouwelijke onbevruchte hopbel kan gebruikt worden in het brouwproces. Het bestanddeel dat gebruikt wordt heet lupuline. Zodra de hopbellen zijn geplukt, worden ze gedroofd en luchtdicht verpakt als poeder of extract. Daarna kan het worden gebruikt bij het brouwen van bier.

Gist

Gist is een levend organisme dat ontzettend belangrijk is voor het brouwen van bier. Het is onmisbaar bij het omzetten van suiker naar alcohol en heeft tevens een effect op de smaak van het bekende drankje. 4000 jaar geleden werd gist zelfs al gebruikt, al wist men toen niet wat het precies was.