Hoegaarden

Geplaatst op: 11-03-2016

Hoegaarden is een Belgisch biermerk waar verschillende soorten bieren onder vallen. Op deze webpagina wordt het biermerk Hoegaarden omschreven. In 1445 werden in het Belgische plaatsje Hoegaarden verschillende exotische specerijen en kruiden verkrijgbaar. De monniken die toen bezig waren met het maken van witbier, liepen op tegen een probleem. Het witbier wat geproduceerd werd was veel te zuur, het was bijna ondrinkbaar. De monniken gingen daarom vervolgens aan de slag met die specerijen en kruiden. Zo werd het beroemde Hoegaarden recept gecreëerd. In de 18e eeuw waren er verschillende kleine brouwerijen in Hoegaarden. Ook waren er aparte mouterijen om de voorraad mout te verzorgen. De brouwerijen sloten zijn deuren, en de laatste sloot in 1957 zijn deuren. Vervolgens heeft 1 persoon de productie op zich genomen, om het recept niet verloren te laten gaan. De brouwerij is later afgebrand en opnieuw opgebouwd, omdat ze koste wat het kost niet het recept wilde kwijtraken.

Wereldwijd witbier

Tot op de dag van vandaag wordt Hoegaarden over de hele wereld gedronken. Bijna alle witbieren die in België verkocht worden zijn bieren van Hoegaarden. Van Europa tot China, Noord-Amerika tot aan Australië, overal wordt het gedronken. Er zijn pogingen gedaan om Hoegaarden te brouwen in de brouwerij van Jupille. Dit is dezelfde brouwerij van het bekende biertje Jupiler.

Soorten Hoegaarden bieren

Hoegaarden produceert meer dan alleen een witbier. Zo zijn er ook donkerbieren zoals Hoegaerdse Das en Julius. Er worden ook fruitige bieren geproduceerd, zoals de Hoegaarden Speciaal, Verboden Vrucht en Hoegaarden Grand Cru.