Historie

Altijd al benieuwd geweest naar de geschiedenis van bier? Op deze webpagina zullen we deze behandelen. Bier wordt al eeuwen lang gebrouwen, bijna overal ter wereld. Hier zijn immers meerdere aanwijzingen en bewijzen voor gevonden. De eerste bieren werden al gemaakt in het jaar 4500 voor Christus, en de eerste bierrecepten stammen uit het jaar 3900 voor Christus. In de geschiedenis werd bier in West-Europa vooral gedronken in het algemeen. Maar het romeinse rijk dronk in die tijd meer wijn dan bier. Dit had als reden dat bier vergeleken werd met 'onbeschaafde' culturen en volkeren. De Romeinen wilden zich bijvoorbeeld niet spiegelen aan de Germanen. Dit cultuurverschil is nog lang bewaard gebleven en is tot op de dag van vandaag nog merkbaar.

Schoner en veiliger dan water

In de middeleeuwen was bier een normale drank die veel door gewone mensen werd gedronken. Dit komt omdat in vergelijking met water, bier veel veiliger en schoner was om te drinken. Water werd in die tijd niet gekookt en gefilterd, dus het was in principe niet drinkbaar. De bierconsumptie was toen ook bijzonder hoog, er werd wel zo'n 300 liter bier per persoon per jaar gedronken. Dit bier bevatte dan ook niet zoveel alcohol als het bier dat wij vandaag kennen.

Bier wordt een massaproduct

Na de middeleeuwen is de productie van bier professioneler geworden. Mensen gingen minder bier zelf produceren, en er werd meer handel gecreëerd, de productie van bier werd grootschaliger. Tijdens de industriële revolutie is de productie van bier vereenvoudigd, waardoor bier veiliger en constanter werd. Het biertje wat je je de ene dag dronk, smaakte de andere dag nog steeds hetzelfde. Bier werd een product van bierbrouwerijen, de grote brouwerijen zoals Heineken maakten een opmars. Steeds meer kleine brouwerijen verdwenen in die tijd. Zij konden geen concurrentie bieden tegen de grote brouwerijen.

Artikelen

Licht bier

Categorie: Historie / 11-03-2016 07:39

De tegenovergestelde soort van donker bier is licht bier. Het verschil tussen deze twee biersoorten wordt gecreëerd door het meer of minder gebruiken van grondstoffen. En dan gaat het vooral om de moutsoort. Het gebruik van lichte moutsoort z...

Lees meer...

Wit bier

Categorie: Historie / 11-03-2016 08:04

Een kenmerkend bier van hoge gisting is tarwebier, ook wel witbier genoemd. Dit bier wordt vaker met een citroentje gedronken om de smaak te verfijnen. Lees hieronder meer over de verschillende soorten witbieren en hoe het wordt gemaakt. Wat was b...

Lees meer...

Ingredienten

Categorie: Historie / 11-03-2016 08:04

Er zijn vier belangrijke ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van bier. Deze ingrediënten zijn: hop, graan, gist en natuurlijk water. Met deze ingrediënten is het prima mogelijk om een fijne pot bier te brouwen. Er zijn zelf...

Lees meer...

Geschiedenis van bier

Categorie: Historie / 11-03-2016 08:06

Bier is een drank die stamt uit ongeveer 6000 voor Christus. Naar verluid werd de drank voor het eerst gemaakt in Mesopotamië (momenteel Irak). Doordat Mesopotamië werd veroverd, veroverde de kunst van het biermaken terrein in overige cu...

Lees meer...

Donker bier

Categorie: Historie / 10-03-2016 14:52

Donker bier wordt over het algemeen niet vaak los besteld, maar wordt toch veel gedronken. Wist je dat het drinken van donker (oud bruin) bier de borstvoeding stimuleert? En dat er zelf gerechten bestaan waar donker bier in verwerkt is? Over het b...

Lees meer...

Rose bier

Categorie: Historie / 11-03-2016 08:03

Het wordt vaker omschreven als een zomers, rozerood, fris en zoetig witbier. Rose bier, een van de populairdere biersoorten onder vrouwen. Vroeger werd Rose bier omschreven als fruitbier, of soms ook vrouwenbier. Dit was omdat vrouwen voornamelijk...

Lees meer...

Brouw proces

Categorie: Historie / 11-03-2016 08:05

Bier brouwen is een vrij gestandaardiseerd proces dat eigenlijk overal zo'n beetje hetzelfde gebeurd. Het begint in ieder geval met het mouten van het graan. Eigenlijk hoort dit niet bij het brouwproces, maar het is wel van groot belang dus be...

Lees meer...