Grolsch

Geplaatst op: 11-03-2016

Waar komt Grolsch vandaan? Wat zijn de echte kenmerken van een flesje Grolsch? Op deze webpagina lees je meer over Grolsch bier. Waar het allemaal begon? De naam Grolsch klinkt oud vanwege zijn spelling. Maar waar komt deze naam nou eigenlijk vandaan? De oorsprong van de naam komt van de oude stad Grol. Hier werd in de middeleeuwen bier gebrouwen door meedere kleine brouwerijen. Dit was alleen voor de lokale mensen en voor de troepen die er gestationeerd waren. Zoals bekend kon je zeker in die tijd beter bier drinken dan water. Dit vanwege de vervuiling van het water. De stadsnaam Grol, wat tegenwoordig Groenlo heet, is de basis voor de merknaam Grolsch. Grolsch is ook een bijvoeglijk naamwoord van het woord Grol. In 1676 is beroepsbrouwer Peter Cuyper benoemd tot Gildemeester over alle brouwers van Grol. Zijn bier nam een geweldige reputatie met zich mee, dit bier kreeg de naam Grolsch. Peter Cuyper overleed in 1684. Van vader op zoon werd de traditie overgenomen om Grolsch bier te brouwen.

Nieuwe locatie, meer productie

De vraag naar het lekkere Grolsch bier bleef constant groeien. Tot op het moment dat de bestaande brouwerij in Grol, de productievraag niet meer op kon brengen. Toen is er besloten om een nieuwe brouwerij op te bouwen. Deze nieuwe brouwerij werd net buiten de stadsmuren van Groenlo gebouwd. Zelfs toen was de vraag naar bier niet goed te vervullen. Daarom werd er een tweede brouwerij gebouwd, om te kunnen voldoen aan de vraag naar het Grolsch bier.

Beugelfles, internationale bekendheid

Tegenwoordig zijn er veel kenmerkende eigenschappen voor het merk Grolsch. De beugelfles is de bekende bierfles van Grolsch. Deze fles is in gebruik sinds 1897, en er worden er 200 miljoen per jaar van geproduceerd. Deze fles wordt veel gedronken waardoor het internationale bekendheid geniet.