Brouw proces

Geplaatst op: 11-03-2016

Bier brouwen is een vrij gestandaardiseerd proces dat eigenlijk overal zo'n beetje hetzelfde gebeurd. Het begint in ieder geval met het mouten van het graan. Eigenlijk hoort dit niet bij het brouwproces, maar het is wel van groot belang dus benoemen wij het ook even. Het gerst wordt eerst gereinigd en vervolgens op grootte gesorteerd. Daarna wordt het gerst geweekt in water en na ongeveer drie dagen wordt het gerst in een kiemkast gelegd zodat het kan kiemen. Tijdens het kiemen worden er enzymen aangemaakt in het zaadje, die zetmeel omzetten in moutsuikers en eiwitten omzetten in aminozuren. Zonder het kiemen zouden er geen suikers in het bier zitten die omgezet kunnen worden in alcohol. Vervolgens worden de zaadjes gedroogd en geplet, en dan zijn ze bruikbaar voor het maken van Wort.

Wort maken

Bij het maken van Wort is het van groot belang dat de ingrediënten in de juiste volgorde en in de juiste hoeveelheden worden toegevoegd. Wanneer er in verhouding méér mout wordt toegevoegd, dan krijgt het bier een ietwat hoger alcohol gehalte. Vervolgens wordt het mengsel verwarmd tot 37 graden. Dan lossen de stoffen allemaal op in het beslag. Dan wordt de temperatuur verhoogt naar tussen de 45 en 55 graden, alwaar de eiwitten oplossen. Daarna gaat de temperatuur naar 63 en dan naar 73 graden zodat de moutsuikers oplossen. Tenslotte wordt het geheel verwarmd tot 78 graden en gefiltreerd. Het Wort wordt vervolgens gekookt en hieraan wordt het hop toegevoegd. Het geheel koelt vervolgens af en wordt belucht.

Gistingsproces

Het afgekoelde Wort wordt voorzien van gist en kan het gistingsproces beginnen. Wanneer dit is afgelopen, dan wordt het bier in een tank gepompt en kan het nagisten beginnen. Er wordt dan extra gist toegevoegd om de rijping, klaring en koolzuurverzadiging van het bier te bevorderen. Na het nagisten wordt het bier in flessen gedaan.