Bier culturen

Geplaatst op: 11-03-2016

Het brouwen van bier wordt niet in ieder land op dezelfde manier gedaan. Ieder land en iedere regio heeft zo zijn eigen manier van het produceren en drinken van bier. Deze verschillen worden bierculturen genoemd. Op deze webpagina leggen we verschillende bierculturen uit. Van de Amerikaanse cultuur tot en met de Duitse bierdrinkers ze komen allemaal aan bod op deze pagina. Vind jij dat er nog een soort of land ontbreekt op deze pagina? Neem dan contact met ons op via het contactformulier en breng ons op de hoogte.

Biercultuur in Tsjechië

Als je kijkt naar hoeveel bier er wordt gedronken in een land, is Tsjechië de nummer 1. Jaarlijks wordt er gemiddeld zo'n 160 liter bier per persoon gedronken. Dat is veruit het meeste van ieder ander land in de wereld. De benaming 'pilsener' is afkomstig uit Tsjechië, het werd uitgevonden in de stad Pilsen. Qua productie heeft de Tsjechische cultuur veel weg van de Duitse biercultuur. Er wordt, naast de normale productie, op kleine schaal speciaalbieren geproduceerd. Dit gebeurt zowel in Duitsland als in Tsjechië.

Engelse biercultuur

Een hele andere biercultuur is de Engelse variant. In Engeland wordt het bier een beetje lauw gedronken, ongeveer zo'n 10 graden Celsius. Ook zit er op dit bier vrij weinig schuim. Het alcoholpercentage is over het algemeen wat lager dan in andere landen. Guinness is een bekend Iers biermerk wat over de hele wereld wordt gedronken. Guinness behoort tot het biersoort stout, wat ook typisch Engels is.

Belgische speciaalbieren

België staat bekend om zijn speciaalbieren. De productie van deze bieren gebeurd volop in traditie. Deze bieren worden al vanaf de middeleeuwen geproduceerd, voorbeeld hiervan is abdijbier en trappisten. Zoals er in Frankrijk in ieder restaurant ruime wijnkeuze is, is dat in België met bier het geval.

Amerikaanse biercultuur

In principe heeft Amerika niet veel goedlopende bierproducenten. Als amerikanen een kwaliteitsbier willen drinken, zullen zij dit moeten importeren uit het buitenland. Er zijn uitzonderingen, malt liqour is bijvoorbeeld een bier wat geproduceerd wordt in Amerika. Heineken wordt veel gedronken in Amerika, maar is een importproduct van Nederland.