Bavaria

Geplaatst op: 11-03-2016

Bavaria, het bekende Brabantse biertje. Het staat in de top 3 van best verkopende bieren in Nederland. Waar komt het woord 'Bavaria' eigenlijk vandaan? Het is een verwijzing naar het 'Beiersch bier'. Dit was een verwijzing naar ondergistend bier, ook wel bekend als pilsener. Op deze webpagina lees je meer informatie over het biermerk Bavaria. Ontdek ook de diverse Bavaria soorten bieren die door dit bekende bier merk ontwikkelt worden. Welke varianten heb jij al eens gedronken?

Geschiedenis van Bavaria

De geschiedenis van Bavaria begint al in 1680. Er werd toen al bier gebrouwen in Lieshout, maar nog geen Bavaria bier. In die tijd waren er 3 kleine bierbrouwerijen in Lieshout. Deze waren toen nog kleinschalig en alleen voor de plaatselijke bevolking te voorzien. Een paar decennia later, in 1719 is Bavaria ontstaan. In 1773 werd de Bavaria brouwerij bezit van de familie Swinkels, dezelfde familie die de brouwerij nog steeds bezit. Het bier wat toentertijd werd geproduceerd was niet lang houdbaar. Dit komt omdat de bewaartijd van het geproduceerde bier niet lang was. Het bier werd toen nog niet gemaakt met als doel lange houdbaarheid. Ook waren er geen transportmogelijkheden voor het bier. Dus in principe was export niet mogelijk. In Lieshout waren veel kleinschalige brouwerijen, maar deze hielden het niet lang uit. De brouwerij van Bavaria bleef met wisselend succes wel bestaan. Het was een klein bedrijf in die tijd. In 1925 werd de firma 'Gebroeders Swinkels' opgericht en hier werd Bavaria bier gebrouwen.

Bavaria, zoals het nu is

Bavaria bier wordt al jaren lang gebrouwen met vers mineraalwater uit een eigen bron. Mout wordt bereid in de eigen mouterij, en de hop wordt ingekocht bij boeren in Nederland, Duitsland en de VS. In 2006 kreeg Bavaria veel bekendheid door de Leeuwenhose. Ook bij het WK 2010 kwamen ze in het nieuws, dit maal met de Dutch Dress. Op 21 september 2013 vondt het Zo. Festival plaats, dit is een muziekfestival van Bavaria en daar kwamen 5.000 bezoekers op af.

Een lijst van verschillende soorten Bavaria bier:
Premium Pilsener
Premium Lager
8.6 (Gold/Red/Extreme)
Bock (Hooghe/Spring/Tarwe)
Oud Bruin
Radler