Amstel

Geplaatst op: 11-03-2016

Het biermerk Amstel is bekend in Nederland. Maar ook in het buitenland? Lees op deze webpagina meer over Amstel. 1870 was het jaar dat de eerste steen werd gelegd voor de bouw van de Amstel brouwerij aan de Mauritskade Amsterdam. Een jaar later was de brouwerij af. De productie verliep goed, het Amstel biertje werd al snel bekend in Nederland. In 1872 werd er jaarlijks 1.000.000 liter bier geproduceerd in de Amstel brouwerij. In die tijd werd eigenlijk het Amstel biertje voornamelijk in Amsterdam gedronken. Maar de rest van Nederland volgde al snel, niet veel later was het Amstel bier in het hele land te verkrijgen.

Export van Amstel Bier

In 1883 werd er voor het eerst bier van de Amstel brouwerij geëxporteerd naar het voormalige Nederlands-Indië en het Verenigd Koninkrijk. In 1926 is de export van flessenbier sterk gestegen. In de jaren '50 en '60 heeft de Amstel brouwerij zijn slag geslagen in het buitenland. In deze tijd zijn er verschillende brouwerijen overgenomen en opgericht in het buitenland. In 1954 bijvoorbeeld werd er door Amstel een brouwerij gebouwd in Suriname. Verder had Amstel ook brouwerijen in Jordanië, Curaçao, Libanon, Griekenland en Puerto Rico. Amstel is ook de eerste producent die bier in blik verkoopt.

Fusering met Heineken

Heineken was in die tijd groter dan Amstel. En er werd in Amstel een sterke concurrent gezien. Vandaar dat Heineken de Amstel brouwerijen heeft overgenomen in 1968. Deze fusering zorgde voor een sterkere marktpositie voor allebei Heineken en Amstel. Amstel is gevestigd in Nederland, maar dat is niet het land waar de meeste Amstel verkocht wordt. Spanje is de grootste consument van Amstel bier, gevolgd door Griekenland en Nederland.