Donker bier

Geplaatst op: 10-03-2016

Donker bier wordt over het algemeen niet vaak los besteld, maar wordt toch veel gedronken. Wist je dat het drinken van donker (oud bruin) bier de borstvoeding stimuleert? En dat er zelf gerechten bestaan waar donker bier in verwerkt is? Over het biersoort 'donker bier' zullen we op deze webpagina wat meer vertellen. Zo komen de lekkerste soorten biermerken aan bod die donker bier op de markt brengen, wil je meer weten over een specifiek merk? Kijk dan verder op onze website.

Oorsprong van donker bier

Hoe is donker bier ontstaan? Waar komt het vanaf? Als basis voor donker bier werd vaak bier gebruikt waar de gisting niet helemaal gelukt was, of dunbier wat je krijgt door het filteren van de restanten in een filterkuip. Allebei de soorten bier waren niet lekker. Door het toevoegen van suikers (zoeten) was het te drinken en bleef het veel langer houdbaar. Zo is donker bier ontstaan. Een bekend voorbeeld van donker bier is oud bruin. Oud bruin is een ondergistende biersoort. Dit bier heeft een bijzonder zoete smaak omdat het bier na het brouwproces nog een keer kunstmatig is gezoet. Oud bruin wordt overigens door vrijwel iedere brouwerij gebrouwen. De merken Alfa, Heineken, Dommelsch, Hertog Jan , Grolsch, Bavaria en Brand hebben allemaal een donker bier in hun assortiment.

Consumptie van donker bier

Tegenwoordig, of eigenlijk al langer, wordt donker bier gebruikt voor te mixen met andere biersoorten. Sommige mensen houden van de combinatie van donker bier met normaal bier. Deze combinatie wordt in Limburg 'sjoes' genoemd. Het begrip 'sjoes' houdt in dat je je normale biertje mixt met een scheut donker bier. Ook is er 'half-om', hierbij wordt het glas voor de helft gevuld met normaal bier, en de andere helft met donker bier. Vanwege de zoete smaak is donker bier niet alleen populair als (mix)drank, maar ook als ingrediënt voor verschillende gerechten.